Upcycling Meubels

Upcycling kastje met sloophout

Upcycling meubels laten maken

Het karakter van het oude meubelstuk gevangen in een nieuw meubel

Heeft u een meubelstuk of een ander item in uw bezit waar u geen afscheid van kunt nemen, maar wat niet (meer) past binnen uw interieur? Wij kunnen samen met u een nieuwe bestemming voor dit item bedenken, met als doel dat het weer functioneel en eigentijds is. Misschien wordt dit meubel zelfs wel een blikvanger in uw huis! Of u nu komt met een kastje dat u tijdens uw vakantie in Italië langs de weg hebt gevonden, het oude jaren ‘30 kastje van uw lievelings oma of een stapel oud hout, wij maken er wat van! Dit alles in nauwe samenwerking met u als opdrachtgever.

KunstenMakerij maakt volledig nieuwe meubels op maat, maar werkt ook veel met gebruikte materialen en (onderdelen van) oude meubels. Een oud meubelstuk krijgt een nieuw leven door aanpassingen in vorm, materiaal of functie. Of we maken een ontwerp waarin we onderdelen van oude meubelstukken verwerken. Elke opdracht is anders en wordt door ons zorgvuldig uitgevoerd in samenspraak met u als opdrachtgever.

Upcycling wandkast werktekening
Upcycling wandkast na

Ontwerp voor upcycling wandmeubel

Opdrachtgevers willen een ontwerp laten maken voor een wandmeubel voor hun nieuwe woning. Zij willen graag een uniek meubelstuk, waarin zowel oud als nieuw materiaal verwerkt mag worden. Er moeten boeken in kunnen staan, maar ook mooie objecten. Naast functioneel moet de kast vooral ook mooi zijn. Op grond van de uitgewisselde informatie is onderstaand ontwerp aan de opdrachtgevers voorgelegd (zie tekening). Een kast, bestaande uit twee losse onderdelen, die op een willekeurige manier naast elkaar kunnen staan. In beide de kasten worden onderdelen van bestaande meubels verwerkt: de ombouw van een vierkante salontafel, laden en schuifdeurtjes van een jaren ‘70 kast, massief houten onderstellen van oude meubels. De rest van de kast wordt gemaakt van nieuw berken multiplex, blank gelakt. Opdrachtgevers waren zeer verrast door dit ontwerp en hebben dit, met een paar kleine aanpassingen, laten uitvoeren (zie foto).

Theekastje voor
Upcycling theekastje

Upcyclen van een bestaand meubelstuk

Deze oude theekast van gefineerd en massief eiken komt uit de inboedel van de ouders van de opdrachtgeefster. Zij wil de kast bewaren als aandenken en wil het laten ombouwen. Haar wens is dat het een modernere uitstraling krijgt. Ze heeft geen concrete ideeën over de uit te voeren handelingen, behalve dat ze graag iets met sloophout en kleur zou willen. We krijgen verder de vrije hand. (foto na) Door de kast van oude waslagen te ontdoen, kwam de originele licht-eiken kleur van de basiskast weer tevoorschijn. Het reliëf van het ladefront en de sierrand aan de onderzijde van de kast wordt geaccentueerd doordat de was op de dieperliggende delen niet wordt verwijderd. De mooie vorm van het blad met de massieve uiteinden komt nu meer naar voren. In het open vak (hier zaten vroeger glazen schuif-ruitjes in) hebben we een nieuw deurtje gemaakt met een mozaïek van stukjes oud hout. De oubollige poten maken plaats voor stoere wielen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.